Halloweenská noc ve škole

13.11.2013 17:39

Halloween

V českém jazyce jsme ve druhé třídě koncem října opakovali druhy vět. Věta přací většinou zněla: „Ať už je halloween!“ Myslím, že se ale těšili úplně všichni jako každý rok.

Tradičně se začalo vydlabáváním dýní. Komu se neurodilo, nepromarnil svou příležitost vytvořit světélkující lampu, a dýni zakoupil v obchodě. Musím uznat, že většina umělců byla zručných a šikovných. Během odpoledne jsme měli příležitost setkat se s bývalými učitelkami a jejich roztomilými ratolestmi – tedy, dokud nezačaly plakat.

Po soumraku jsme se shromáždili u mateřské školy. Děti rozsvítily své lampionky a vydaly se i se svými rodiči, babičkami, tetičkami, možná i dědečky na průvod po Krahulčí. Na závěr průvodu nás opět čekalo překvapení – pestrý ohňostroj, který pro všechny připravila obec. Děkujeme!

Po skončení ohňostroje se většina žáků (kromě 3, asi se báli) vrátila zpátky do školy, kde se už pro ně chystala halloweenská večeře. Děti si vyřezaly z párků hada, který patří ke každé správné čarodějnici, a opečeného ho snědly. Jako zákusek byl servírován upír z lívanců s mandlovými zuby a přípitkem se stala upíří krev.

Po večeři se děti vydaly na stezku odvahy. Musely se podepsat na školní zeď, aby je upíři, kteří se každoročně během halloweenské noci slétají ke staré lípě vedle školy, v noci nechali na pokoji. Na cestu dostaly na svoji ochranu stroužek česneku, který mohly, pro větší účinnost, rozkousat. Někteří z nich pouze ochutnali, ale byli i tací, kteří snědli skoro celý stroužek. To je v pořádku, mají pud sebezáchovy. Děti prošly osvícenou stezkou ke školní zdi a s říkankou: „Píšu na zeď svoje jméno, ať zůstane ochráněno!“ se na zeď podepsaly. Pro někoho to byla cesta natolik strašidelná, že s ním musel jít i doprovod. Ale vůbec se nedivím. Opravdu bylo možno za stromem spatřit stín upíra.

Když byli všichni podepsaní, mohli si jít v klidu vyčistit zuby, schovat zbytek česneku pod polštář a jít spát. Pro některé to byl opravdu náročný úkol, víc než prověrka z matematiky. Ale nakonec o půlnoci usnuli i ti nejzdatnější. Snad měli všichni sladké sny.

Ráno se po úklidu a dobré snídani od maminek – děkujeme! – začalo pracovat ve 2 skupinkách – black cats and pumpkins (černé kočky a dýně). Upír je i nadále provázel ve všech naučných předmětech - čj, m, prv i aj. Za splněné úkoly si každá skupinka mohla umístit svoji postavičku ve hře piškvorky. Nehodnotil se pouze výkon, ale také vzájemná spolupráce. Na závěr si děti zazpívaly anglickou písničku Trick or treat a vydaly se hledat sladkou odměnu, kterou nám věnovaly laskavé maminky, i jim patří velký dík.

Poslední hodinu si děti vyrobily halloweenskou lucernu z pomeranče, naplnily ji sladkou smetanou, banány a piškoty.

Na rok máme od upírů, duchů, čarodějnic a koster pokoj. Jen tak nás strašit nebudou. Ale určitě se zase můžeme na něco těšit, protože už včera jsme vymysleli, co bude za rok nového.

Přejeme Vám pěkný zbytek podzimu. A hlavně se nebojte!!!!!!!!

 

Mgr. Jana Prokopová

 

foto: skolakrahulci.rajce.idnes.cz/ZS-_Halloweenska_noc_ve_skole

foto z lampionového průvodu: skolakrahulci.rajce.idnes.cz/Lampionovy_pruvod/